zdrowe-przekaski-przepisy

Przepisy na zdrowe słodkości

Zdrowa dieta opiera się o pełnowartościowe produkty dostarczające nam energii i niezbędnych witamin i minerałów. Wszystkie puste kalorie, a więc słodycze i desery, powinniśmy wyeliminować z naszego jadłospisu. Czy jednak musimy rezygnować ze wszystkich smakołyków? Co zrobić, kiedy najdzie nas ochota na małą, słodką przekąskę? Poniżej kilka przepisów na słodkości, które możemy zjeść bez wyrzutów sumienia.

Dlaczego mamy ochotę na słodycze?

Ochota na zjedzenie czegoś słodkiego pojawia się często w drugiej połowie dnia, kiedy powoli dopada nas zmęczenie w pracy. Organizm domaga się energii i to jak najszybciej przyswajalnej. Dlatego do popołudniowej kawy, chętnie sięgamy po batonik, kawałek ciasta albo słodką bułkę. Jeśli w naszych wcześniejszych posiłkach dostarczyliśmy sobie zbyt mało węglowodanów złożonych (np. w postaci kaszy, ciemnego ryżu, komosy), w naszym organizmie spada poziom cukru. Myślimy o czymś słodkim, bo tego potrzebuje nasz mózg, żeby działać.

Słodki smak towarzyszy nam od pierwszych chwil życia, bo noworodek karmiony mlekiem matki, otrzymuje w nim cukier – laktozę. Sięgając po słodkie przekąski, działamy więc instynktownie. Chcemy szybko uzupełnić braki energetyczne.

U niektórych osób nieodparta ochota na słodycze wiąże się z przerostem drożdżaków Candida albicans oraz zaburzeniami mikrobioty (flory bakteryjnej). Drożdżaki wytwarzają konkretne substancje zwiększające m.in. łaknienie na słodkie produkty. Jeśli oprócz silnej potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego czujemy się chronicznie zmęczeni, miewamy spadki nastroju lub myśli depresyjne, może świadczyć to o przeroście grzybów.

Jak zaspokoić ochotę na coś słodkiego bez wyrzutów sumienia?

Zawsze przychodzi taka chwila, kiedy potrzebujemy przyjemnej przekąski, czy to ze względu na spadek energii, czy też po to, żeby poprawić sobie humor (słodycze wyzwalają endorfiny – hormony szczęścia). Zamiast sklepowych batoników czy ciastek pełnych cukru i tłuszczy trans, które tylko na chwilę oszukają nasz organizm, sięgajmy po samodzielnie przygotowane przekąski bogate w witaminy, minerały i zdrowe węglowodany. Poniżej kilka sprawdzonych przepisów na zdrowe słodkości (na wynos i w domu).

Batony zbożowe

Takie batony to propozycja na popołudniową przekąskę, ale również pomysł na drugie śniadanie czy na uzupełnienie energii po treningu.

Składniki:

  • 200 g masła orzechowego
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 200 g miodu
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 szklanki prażonych płatków owsianych
  • 2 łyżki uprażonego sezamu
  • 2 łyżki jagód goji
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej (można pominąć)
  • szczypta soli

 Przygotowanie:

Masło orzechowe podgrzewamy z olejem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy miód, pokruszoną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Do masy dodajemy pozostałe składniki. Całość przelewamy na płaską formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Kiedy masa stwardnieje, kroimy ją w prostokątne batony.

Kakaowo-pomarańczowe batoniki

Minimalna liczba składników sprawia, że przygotowanie tych batoników zajmuje tylko chwilę. A przekąska dostarcza zaledwie 113 kcal.

Składniki na 6 porcji:

  • ¼ szklanki daktyli
  • ¼ szklanki migdałów siekanych lub mąki migdałowej
  • 1 łyżka + 1 łyżeczka rodzynek
  • 1 łyżka kakao
  • drobno starta skórka z ½ pomarańczy
  • 1-2 łyżeczki gorącej wody (jeśli składniki nie będą chciały się dobrze połączyć)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym lub blenderze i dokładnie rozdrabniamy. Dzielimy masę na 6 części i formujemy ją w okrągłe lub prostokątne batoniki. Umieszczamy w szczelnym opakowaniu. Zdrowa przekąską gotowa!

Pieczone gruszki z dodatkami

Składniki na 4 porcje:

  • 2 duże gruszki
  • 2 łyżeczki ksylitolu lub miodu
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ szklanki suszonej żurawiny lub mieszanki suszonych owoców
  • ¼ szklanki płatków owsianych (zwykłych)
  • ¼ szklanki soku jabłkowego
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Obieramy gruszki i dzielimy je na 2 połówki. Usuwamy pestki i ogryzek, wydrążając w owocu wgłębienie. Układamy gruszki w naczyniu żaroodpornym. Ksylitol lub miód mieszamy z cynamonem i nakładamy mieszankę na gruszki. Żurawinę mieszamy z płatkami i wkładamy do wgłębienia w gruszce. Polewamy gruszki sokiem jabłkowym i przykrywamy naczynie papierem pergaminowym. Zapiekamy w piekarniku przez 10 min. w temperaturze 180°C. Po wyjęciu zostawiamy owoce na 5 min. do ostygnięcia. Podajemy z odrobiną jogurtu (możemy go delikatnie zmrozić).

Zdrowe ciasteczka migdałowe

Najlepiej smakują dobrze schłodzone, a nawet zmrożone jako zamiennik lodów.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • ¼ szklanki oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki masła migdałowego
  • 2 łyżeczki wanilii
  • wiórki czekoladowe do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy w misce, najlepiej rękami. Jeśli mieszanka jest zbyt sucha, dodajemy łyżkę wody do uzyskania konsystencji ciasta. Formujemy w niewielkie kulki i wkładamy do schłodzenia do lodówki lub zamrażalnika.

 

  • Aby nie omijały Cię ważne treści,
    subskrybuj mój kanał na Youtubie


  • Podziel się

Jestem lekarzem, którego pasją jest kompleksowe, holistyczne podejście do zdrowia. Łączę medycynę z pracą nad ciałem i umysłem w powrocie do zdrowia.Więcej o mnie przeczytasz tutaj.

Dodaj komentarz

Zapisz się na Newsletter i Odbierz Poradnik "Jak wzmocnić Odporność?"

Zapisz się na maile pełne informacji o zdrowiu i odbierz poradnik. Piszę o tym jak dbać o zdrowie oraz informuję o swojej ofercie.
Chronimy Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.