7 naturalnych antybiotyków na przeziębienie i odporność

Antybiotyki są niewątpliwie przełomem w medycynie, jednakże z infekcjami wirusowymi możemy sobie radzić naturalnymi metodami. Czasami również w infekcjach bakteryjnych warto wspomóc się syropami, czy nalewkami, jakie kiedyś wykorzystywały nasze babcie. Zobacz jak przygotować naturalne nalewki i syropy wzmacniające odporność.

Czosnek zwyczajny i nalewka czosnkowa!

Czosnek ma działanie bakteriobójcze, które zawdzięcza związkom siarkowym. Najważniejszy ze związków to allicyna, która powstaje na skutek rozkładu alliny obecnej w świeżych, nieuszkodzonych główkach czosnku. Olejek czosnkowy ma działanie grzybobójcze. Czosnek ma charakterystyczny ostry smak i nie każdy go będzie tolerował. Najlepiej skroić go na kanapkę, bądź z oliwą z oliwek dodać do warzyw.

Można też przygotować nalewką czosnkową! Jak to zrobić?

UWAGA : nalewka najczęściej jest na bazie alkoholu, jest bardzo prosta w przygotowaniu.

PRZEPIS Główki czosnku drobno siekamy i wkładamy do słoika. Następnie zalewamy wódą. Po ok 2 tygodni przecedzamy i przelewamy do ciemnych buteleczek. Pijemy ok 20 kropli na łyżeczkę wody. Nie stosować częściej niż raz dziennie. Nie przekraczać zalecanej dawki. Nie prowadzić pojazdów po nalewce.  Kochani tutaj mam wątpliwości czy to polecać. Osobiście nie pijam alkoholu a to może dozować na weekendy jeśli już ktoś z Was wybierze tą nalewkę?  😉

 

Cebula i Syrop z cebuli

Syrop z cebuli jest pewnie przez większość z nas znany z dzieciństwa. Prosty w wykonaniu, szybki i skuteczny. Pamiętam zapasy syropu przygotowywane przez babcie. Surowa cebula często jest stosowana w infekcjach górnych dróg oddechowych, takich jak przeziębienie czy zapalenie oskrzeli. Poza tym sprawdzi się przy infekcji dróg moczowych. Jak przygotować syrop? Jest wiele metod. Dzisiaj podam jedną z nich. :

PRZEPIS : Syrop z cebuli możemy przygotować na różne sposoby. Jeśli chcemy większą jego ilość to potrzebujemy 4 cebule, miód, ciepłą wodę i słoik. 4 cebule kroimy w paski, wkładamy do słoika. Następnie przykrywamy to 10 łyżkami miodu (zamiast zwykłego cukru), zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na ok 24h. Po tym czasie możemy wymieszać zawartość i pić ok 3 x dziennie po łyżce do herbaty bądź wody.

 

Jeśli lubimy cebulę i jesteśmy jej zwolennikami, to możemy również jeść ją na surowo w postaci pokrojonej w plastry  z dodatkiem innych warzyw a także oliwy z oliwek.

Chrzan

Chrzan jest wielokrotnie przez nas niedoceniany. Kiedyś był stosowany nie tylko na katar czy przeziębienie ale także przy bólach głowy czy anemii. Świeży korzeń chrzanu łagodzi kaszel, udrażnia zatkany nos. Starty korzeń możemy stosować do kanapek albo sporządzić syrop imbirowo chrzanowy!

Syrop imbirowo chrzanowy

PRZEPIS : Świeżo starty korzeń chrzanu wymieszać z ok ½ szklanki miodu, dodać pół łyżeczki startego imbiru i ½ łyżeczki soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i podajemy jako dodatek do herbaty lub spożywamy bezpośrednio w ilości ok 3 x dziennie łyżeczka dla dorosłych, dla dzieci uwaga ostrożnie, gdyż syrop ma ostry intensywny smak, wystarczy po pół łyżeczki 2 x dziennie (nie stosować u dzieci < 5 roku życia). Uwaga preparat jest ostry, może drażnić osoby z chorobami przewodu pokarmowego.

Nalewka czosnkowo – cytrynowa

Prawdopodobnie od listopada do nawet i kwietnia jest to okres, w którym wirusy a co za tym idzie kaszle czy katary częściej występują. Warto zaopatrzyć się w naturalne antybiotyki.

Jak przygotować nalewkę czosnkowo cytrynową?

Do kilku posiekanych lub zmiażdżonych ząbków czosnku wlewamy sok z 2 cytryn i dopełniamy przegotowaną wodą do ok 1 szklanki wody i dodajemy 1 łyżeczkę miodu. Odstawiamy na kilka dni i pijemy po łyżeczce 3 x dziennie.

 

Wcierki przy kaszlu czy katarze

Kiedy rozkłada nas przeziębienie możemy dodatkowo zastosować wcierki, tzw. „stary ludowy sposób”. Do łyżki smalcu gęsiego dodajemy roztarty ząbek czosnku, mieszamy i smarujemy plecy, stopy, czy klatkę piersiową.

 

Herbatki i napary stosowane na przeziębienie

1)Herbatka z lipy

2)Syrop z malin pity z wodą bądź herbatką

3)Sok z czarnego bzu dodawany po łyżce do herbaty

4) Syrop z aronii z miodem i cytryną

 

Ps. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej zapisz się na newsletter i odbierz darmowego e-booka ” Jak wzmocnić odporność”

na stronie https://sylwialuczynska.pl/

 

Pozdrawiam,

lek. Sylwia Łuczyńska

  • Aby nie omijały Cię ważne treści,
    subskrybuj mój kanał na Youtubie


  • Podziel się

Jestem lekarzem, którego pasją jest kompleksowe, holistyczne podejście do zdrowia. Łączę medycynę z pracą nad ciałem i umysłem w powrocie do zdrowia.Więcej o mnie przeczytasz tutaj.

Dodaj komentarz

Zapisz się na Newsletter i Odbierz Poradnik "Jak wzmocnić Odporność?"

Zapisz się na maile pełne informacji o zdrowiu i odbierz poradnik. Piszę o tym jak dbać o zdrowie oraz informuję o swojej ofercie.
Chronimy Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.