7 pokarmów, które kontrolują Twój poziom cukru

To, co jesz może pomóc Ci zachować zdrowie i prawidłowy poziom cukru we krwi lub odwrotnie. Często jedzenie ma również wpływa na uczucie sytości i niektóre pokarmy pozwalają nam czuć się najedzonymi dłużej a inne powodują natychmiastowy głód.Kiedy masz cukrzycę wydaje się to niezwykle ważne. Cukrzyca powoduje, że poziom cukru we krwi jest wyższy niż normalnie. Węglowodany takie jak pieczywo, zboża, makaron, mleko, desery i niektóre owoce mogą ten wzrost cukru powodować. Oto 7 produktów spożywczych, które mogą pomóc utrzymać poziom cukru we krwi w ryzach i sprawić, że będziesz zdrowszy i szczęśliwszy .

Oto 7 produktów spożywczych, które mogą pomóc utrzymać poziom cukru we krwi w ryzach i sprawić, że będziesz zdrowszy i szczęśliwszy .

Pamiętaj unikaj przejadania się i podjadania między posiłkami 🙂

1.Surowe, gotowane lub pieczone warzywa

Warzywa dodają koloru, smaku i objętości do posiłku. Wybierz smaczne warzywa o niskiej zawartości węglowodanów, takie jak pieczarki, cebula, bakłażan, pomidory, brukselka, kabaczki czy cukinia. Moje ulubione warzywa to m.in. pieczona cukinia, pieczarki i papryka z oliwą z oliwek.

Warzywa możesz wypróbować z takimi pysznymi dipami jak np. hummus ( zrób go samodzielnie bądź kup gotowy ale w zdrowszej wersji) czy guacamole (pasta z awokado) lub po prostu przygotuj surowe warzywa z przyprawami takimi jak czosnek, rozmaryn, papryka, pieprz cayenne dodaj do tego oliwę z oliwek i upiecz w piekarniku.

Osobiście bardzo lubię z przekąsek kalarepkę z hummusem bądź pieczoną cukinię  z oliwą z oliwek.

2. Zielone warzywa

Wyjdź poza swoją zwykłą sałatkę i spróbuj kapusty, szpinaku i boćwiny. Są zdrowe , pyszne i mają niską zawartość węglowodanów.

Pieczone kapusta w piecu skropiona oliwą z oliwek i dodatkiem przypraw może stanowić chrupiące frytki. Możesz również mieszać warzywa z pieczonymi rybami np. łososiem.

Bardzo dobrze smakują również zupy kremy z zielonych warzyw. Koniecznie je wypróbuj!

3. Aromatyczne, niskokaloryczne napoje

Zwykła woda jest zawsze dobra, ale woda z owocami czy warzywami jest bardziej interesująca. Pokrój cytrynę lub ogórek i włóż do wody lub przygotuj kostki lodu do smaku.

Jeśli nie pijesz gorącej herbaty, spróbuj zimnej herbaty z cytryną.

Ja osobiście bardzo polecam wodę z miętą i cytryną a z herbat z dodatkiem owoców czarnego bzu lub pigwy. Sprawdzą się na mroźne zimowe wieczory.

4. Melon lub jagody

Czy wiesz, że 1 szklanka któregokolwiek z nich ma tylko około  15 gramów węglowodanów?

To trochę droższe owoce, ale jest to zdrowa uczta pełna składników odżywczych i błonnika i jest trochę słodka.

Możesz z melona czy jagód zrobić pyszne koktajle owocowe. Wypróbuj jestem pewna że Ci posmakują.

5. Pełnoziarniste produkty o większej zawartości błonnika

Aby uniknąć podjadania lub wybierania tych niezdrowych produktów np. białego chleba, bułek czy białego ryżu, które nie są bogate w witaminy i składniki odżywcze, wybierz produkty pełnoziarniste np.  chleb żytni, graham, orkisz, zawierające ziarna słonecznika i zdrowe przyprawy np. kminek, czarnuszkę itp.

Z roślin, spróbuj strączkowych, takich jak fasola, groch i soczewica. Odpowiednio namoczone wcześniej i ugotowane np. w postaci zupy stanowią pożywne sycące danie.  Nie rezygnuj z tych roślin. Jeśli miewasz wzdęcia spróbuj dzień wcześniej namoczyć na noc np. fasolę i na drugi dzień przygotować z niej posiłek.

6. Zdrowy tłuszcz

Dobrym wyborem tłuszczu jest oliwa z oliwek, oleje np. olej lniany, olej z pestek winogron.. a także awokado i tłuste ryby – na przykład łosoś podawany na sałacie.

Pamiętaj aby tłuszcze nie były w formie trans, przyczynia się do tego np. smażenie mięs w głębokim tłuszczu. Takie tłuszcze przyczyniają się do rozwoju miażdżycy.

Do kanapek polecam pyszne masło klarowane, które nadaje się również do smażenia.

Olej kokosowy jest także zalecany ale w umiarkowanych ilościach.

7. Białko

Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne poleca (Polskie z resztą też ;))  jogurt grecki, twarożek, jajka od kur z wolnego wybiegu i chude mięso. Chude Mięso najlepiej jest jeść ok 3 x w tygodniu. Raz w tygodniu możesz sobie pozwolić na wołowinę.1 raz w tygodniu zjedz rybę i jeden raz zrób sobie całkowicie bezmięsny obiad. Z białka roślinnego zalecane są wspomniane już rośliny strączkowe, więc możesz zrobić sobie np. kotlety jaglane bądź pożywną zumę. .

Nie zapominajmy przy tym wszystkim o smacznym przygotowaniu potraw. Np. twarożek ze startym burakiem, wymieszany i podany z dodatkiem pokruszonych orzechów jest naprawdę pyszny. Aromatyczna zupa z buraków z dodatkiem ugotowanych ziemniaków jest nie tylko zdrowa ale też dobrze smakuje.

Z białka można wybierać również inne produkty np. : 

Masło orzechowe na paluszku selerowym to również zdrowa dawka białka i tłuszczu.

Ogólnie rzecz biorąc, twój plan żywienia nie powinien być nudny i monotonny. Powinien zawierać pokarmy, które uwielbiasz z równowagą jeśli chodzi o ilość i zawartość węglowodanów, cukrów prostych i zdrowych tłuszczów.

Jeśli chciałbyś spersonalizowany jadłospis, układamy takie razem z dietetykiem. Gotowy plan żywieniowy zdecydowanie ułatwia komponowanie posiłków i pozwala się trzymać zdrowych zaleceń.  Jeśli chciałbyś skorzystać z naszej pomocy, sprawdz nasza oferte tutaj.

Pozdrawiam,

lek. Sylwia Łuczyńska

  • Aby nie omijały Cię ważne treści,
    subskrybuj mój kanał na Youtubie


  • Podziel się

Jestem lekarzem, którego pasją jest kompleksowe, holistyczne podejście do zdrowia. Łączę medycynę z pracą nad ciałem i umysłem w powrocie do zdrowia.Więcej o mnie przeczytasz tutaj.

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Zapisz się na Newsletter i Odbierz Poradnik "Jak wzmocnić Odporność?"

Zapisz się na maile pełne informacji o zdrowiu i odbierz poradnik. Piszę o tym jak dbać o zdrowie oraz informuję o swojej ofercie.
Chronimy Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.